Свята Вечеря - 5 Січня 2011 - ШКІЛЬНИЙ САЙТ
Середа
29-03-17
14:00


Форма входу

Вітаю Вас Гость | RSS

САЙТ ВАРВАРІВСЬКОГО НВК

Головна Реєстрація Вхід
Головна » 2011 » Січень » 5 » Свята Вечеря
21:33
Свята Вечеря
Святий вечір недарма називають святим, адже на Різдво всі православні зустрічають народження Сина Божого Святою Вечерею і єдністю душі. Свята Вечеря — це символ щастя, добробуту й миру, спільна вечеря усього роду.

Вважають, що цей звичай — ще з прадавніх часів, як і традиція колядувати, щоб Бог Коляда завітав у кожну оселю. Згодом це свято отримало християнський смисл.
Напередодні великого релігійного свята — Різдва Христового — українці всією родиною збираються за щедрим, та обов’язково пісним столом. Цілий день всі при роботі: господиня порається на кухні, адже треба приготувати дванадцять страв. Діти мають допомагати в приготуваннях. За традицією, у переддень Різдва не можна нічого їсти, аж поки не настане вечір. Наші предки вірили, що сніп-дідух — це дух померлих родичів, які мали вночі прийти на святу вечерю. Господар вдень перед Святою Вечерею насмикував у стодолі сіна, вимощував ним покуть, там ставили снопа-дідуха — щоб задобрити прийдешній добрий врожай. Відтоді стіл накривають по-особливому: притрушують свіжим сіном чи соломою. По цьому сиплять трохи зерна й застеляють скатертиною, під яку на всі чотири кути стола кладуть по добрій головці часнику — від нечистої сили.
Помолившись, сім’я сідає вечеряти. Головна страва Святвечора — кутя. Першим причащається господар, а за ним по колу — вся родина.
У кожної господині свій рецепт приготування куті. А от наші бабусі кутю готували так: терли мак у макітрі, доливаючи воду. Утворювалось так зване макове молочко, далі до нього додавали за смаком мед. Юшку цю змішували з кутею безпосередньо перед вечерею — якщо з’єднати все заздалегідь, пшениця задубіє і стане несмачною.
За традицією, дванадцять пісних страв подавали у такому порядку: кутя, горох, капусняк, борщ з квашеної капусти з грибами та рибою, голубці, риба холодна, риба смажена, вареники, млинці, каша, пиріжки та обов’язково — узвар.
Після вечері зі столу не приймали куті та декілька інших страв, не мили ложок, їх теж лишали на столі, а на покуті ставили склянку узвару — щоб душі померлих вночі прийшли та сіли за Святу Вечерю вдруге.
І ось, нарешті, на небі зійшла перша зірка, яка й сповістила всім добру новину: Христос ся рождає!
Переглядів: 1204 | Додав: alisa | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту

ГОДИННИК


КАЛЕНДАР

Міні-чат

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[Гость ]

Категорії розділу
ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ [31]
ШКІЛЬНІ НОВИНИ [99]
УВАГА! УВАГА! [11]

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

КОРИСНИЙ СОФТ

ЗАКЛАДКИ

Наше опитування
ВИ ЗАВІТАЛИ НА НАШ САЙТ ЩОБ...
Всього відповідей: 146

Архів записів

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz