Вівторок
22-08-17
04:30


Форма входу

Вітаю Вас Гость | RSS

САЙТ ВАРВАРІВСЬКОГО НВК

Головна ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ Реєстрація Вхід
Головна » Файли » СКАРБНИЧКА » РІЗНЕ

Запрошуємо до сніданку
07-01-11, 19:00

Запрошуємо до сніданку. 

Мета: узагальнити знання учнів з предмету,розвивати пізнавальний інтерес, вміння аналізувати.

Обладнання: 6 яєць (два для сніданку), 1 склянка молока, батон,    вершкова і рослинна олія, електрична плита, ніж.

На дошці слова  А. Ейнштейна:

«Цей великий світ іс­нує незалежно від нас, людей, і постає перед нами, як величезна віч­на загадка, доступна, однак, принаймні, нашому сприйняттю і нашо­му розумові».

        Учитель. Дорогі друзі! Дякуємо, що ви прийшли до нас у гості, щоб разом з нами приготувати сніданок і переконатися, з якими цікави­ми питаннями фізики ми зіштовхуємося, готуючи сніданок, що скла­дається з двох яєць, склянки молока і бутерброда. Головними кухарями нашого заходу виступають учні 10-го класу. Їм вже відведена і роль головних знавців законів і явищ фізики.

         Ми  запрошуємо вас взяти активну участь у тому, що тут і зараз відбуватиметься.

         Яйця ми зможемо зварити або приготувати яєчню, молоко скип’ятити, з батона приготувати бутерброди.

1-й учень: На столі 6 яєць. Два з них уже зварені і їх потрібно залишити на салат олівє. Як їх можна знайти серед інших? Ваші пропозиції?

( Потрібно не тільки назвати ці способи, але й розібратися в їхній фізичній суті)

Перший спосіб. Потрібно покласти яйце на стіл й обертати його навколо вертикальної осі. Варене яйце буде обертатися швидше, ніж сире. Чому? Варене яйце обертається як одне ціле; сире ж складається з окремих рідких частин: жовтка і білка. При обертанні сирого яйця ці частини володіють різною лінійною швидкістю: чим далі від осі обертання, тим ця швидкість більше; тому між частинами яйця виникає внутрішнє тертя, що гальмує рух.

Другий спосіб. Опустити яйця в солону воду: якщо вони однакового розміру, то сире яйце буде плавати на більшій глибині, ніж варене.

Третій спосіб. Оригінальний. Потрібно закріпити на столі всі яйця. Потім з рушниці вистрілювали в них по черзі. У варених яйцях залишиться вузький слід від кулі, що пролетіла, а сирі розлетяться на шматки в усі сторони – варені будуть виявлені. Навряд чи хтось користується цим способом, але цікава причина такого різного впливу і дії кулі на сирі і варені яйця. При влученні кулі в сире яйце, тиск, що здійснюється на його рідкий вміст, буде передаватися за законом Паскаля в усі сторони без зміни.

Учитель.  Відокремивши варені яйця від сирих, починаємо готувати сніданок. Варимо яйця.

2-й учень:У яку воду будемо класти сирі яйця? Можна в холодну, а можна і в гарячу. У холодній воді нагрівання відбувається одночасно, а в киплячій шкаралупа яйця може тріснути, як тонкостінна склянка. При великій різниці температур (кімнати і окропу) речовина в середині яйця розширюється при нагріванні дуже швидко, і шкаралупа тріскається. Як цього уникнути?

Щоб яйце не тріснуло при опусканні в окріп, потрібно покласти яйце на металеву ложку і повільно занурювати його в окріп. Яйця варимо від 4 до 10 хвилин. Що починаємо після того, як пройшов час, відведений для варіння яєць? (Опускають у холодну воду) Навіщо?

Шкаралупа при швидкому охолодженні різко скорочує свої розміри, і в ній утворюються мікротріщини, що полегшують процес зняття шкаралупи. Чому в горах важко зварити яйця? Воно може довго знаходитися в киплячій воді, але залишатися при цьому сирим. Чи справді це так?

Температура кипіння  залежить від зовнішнього тиску. У високогірних районах атмосферний тиск значно нижчий, ніж біля поверхні 3емлі, а зі зменшенням тиску температура кипіння зменшується. Поблизу вершини Ельбрусу вона складає тільки 82 0С. Там атмосферний тиск дорівнює 0,5 атм.

Учитель. А тепер будемо готувати яєчню. Чому ми смажимо на олії, а не на воді?

3 - й учень:Напевно, нам необхідно з'ясувати, чим відрізняється процес варіння від процесу смаження. Коли ми варимо, продукти нагріваються до температури кипіння води, тобто до 100 0С  або трохи більше, якщо додати солі. Вода виступає, з одного боку, як середовище, що забезпечує сталість 100-градусної температури, з іншого боку, вона обмежує зіткнення зі стінками посудини. При варінні ми нагріваємо продукти для їхнього розм'якшення, прагнучи цим істотно поліпшити засвоєння їжі. Білки і крохмаль більше піддаються обробці. Цей процес змінює мікроструктуру продуктів, виганяє з них леткі речовини. Іншим стає запах продуктів, міняється їхній зовнішній вигляд і об'єм, продукти адсорбують воду.

Коли ми смажимо, продукти знаходяться в олії, тобто в рідкому середовищі, температура якого може бути близько 300 0С. При такій високотемпературній обробці істотного значення набуває про­цес окиснення продукту. Смажена їжа тому здобуває інший смак, рі­дина з неї випаровується. Чому ж ми все-таки смажимо на олії, а не на воді? Вода, потрапляючи на розпечену сковороду, температура якої вище 1000С, починає миттєво випаровуватися, утворюючи без­ліч крапельок-кульок води, кожна з яких містить певну кількість роз­чиненого в ній повітря. Внаслідок нагрівання тиск усередині куль­ок зростає, вони лопаються. Розрив супроводжується виникненням ударної хвилі, яку ми сприймаємо, як тріск і шипіння. Коли ми наливаємо олію на розігріту до 300 0С сковороду, ми спостерігаємо таке саме явище, але при більш високій температурі. Отже, ми приготу­вали собі яєчню.

Учитель. Нам потрібно скип'ятити молоко. Не можна забувати, що процес кип'ятіння молока супроводжується інтенсивним і різким збіль­шенням об’єму, у результаті чого ми говоримо, що молоко «біжить».

4 - й учень: Молоко - це цінний харчовий продукт. Воно містить цукор, білки, жири, мінеральні речовини, вітаміни, ферменти. Порівняємо процес кипіння води і молока. Спочатку моло­ко, як і вода, нагрівається в каструлі завдяки конвекції - перемішу­ванню теплих і холодних мас. Наявність визначеної кількості жиру в молоці призводить до утворення маслянистої плівки. При нагрі­ванні розчинене у молоці повітря розширюється і піднімається угору у вигляді бульбашок. Всередині кожної відбувається випаровування рідини. З підвищенням температури і в міру наближення її до темпе­ратури кипіння тиск усередині бульбашки збільшується настільки, що, коли вона стає рівним зовнішньому (або трохи перевищує його), бульбашка лопається, і повітря виходить назовні. Масляниста плів­ка на поверхні для пари непроникна, тому пара, що вирвалася з буль­башок, змушує її підніматися. Молоко ніби розбухає, збільшується в об'ємі і «біжить», переливаючись через край каструлі.

Учитель. Молоко скипіло. Залишилося нарізати батон і приго­тувати бутерброди.

5-й учень:Спробуємо нарізати хліб гострою і тупою стороною ножа. Тупою стороною ножа різати важко. Чому? Сила тис­ку та сама, а площа опори різна. Чим більше площа опори, тим біль­ше потрібно натискати, тому простіше і зручніше різати гострою час­тиною ножа. Намажемо скибочки батона маслом, викладемо їх на тарілку. Сніданок готовий. І зроблено це не без участі фізики. Коли він буде з'їдений, кожен з тих, хто з’їв, одержить визначену кіль­кість енергії для своєї внутрішньої енергетичної установки. І цей за­пас енергії можна підрахувати.

·  100 г хліба, окиснюючись в організмі, дають 877 кДж енергії;

·  20 г масла - 838 кДж,

·  2 яйця - 754 кДж,

·  1 склянка молока - 544 кДж.

·  У сумі запас енергії складе 3013 кДж.

 

    Щоб витратити таку кількість енергії, потрібно, наприклад, 335 разів рівномірно піднятися по сходах на п'ятий поверх. Адже лю­дина масою 60 кг на один підйом - 15 м - витрачає 9 кДж енергії.

Учитель. От і закінчилося готування сніданку з фізикою. Я ви­словлюю подяку усім своїм помічникам-консультантам за їхню ста­ранну підготовку і цікаві розповіді. Сподіваюся, що вам було цікаво.

А закінчити нашу зустріч хочу словами великого вченого А.Ейнштейна: «Цей великий світ іс­нує незалежно від нас, людей, і постає перед нами, як величезна віч­на загадка, доступна, однак, принаймні, нашому сприйняттю і нашо­му розумові».

 Сніданок готовий. Тож можна і поснідати. СМАЧНОГО!!!

Категорія: РІЗНЕ | Додав: alisa
Переглядів: 592 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Меню сайту

ГОДИННИК


КАЛЕНДАР

Міні-чат

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[Гость ]

Категорії розділу
МАТЕРІАЛИ, ЩО МОЖУТЬ ЗНАДОБИТИСЯ ДЛЯ ОБЖ [4]
ВИХОВНІ ГОДИНИ [4]
РОЗРОБКИ ВЧИТЕЛІВ [25]
РІЗНЕ [10]

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

КОРИСНИЙ СОФТ

ЗАКЛАДКИ

Наше опитування
ВИ ЗАВІТАЛИ НА НАШ САЙТ ЩОБ...
Всього відповідей: 146

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz