Неділя
25-06-17
09:58


Форма входу

Вітаю Вас Гость | RSS

САЙТ ВАРВАРІВСЬКОГО НВК

Головна ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ Реєстрація Вхід
Головна » Файли » СКАРБНИЧКА » МАТЕРІАЛИ, ЩО МОЖУТЬ ЗНАДОБИТИСЯ ДЛЯ ОБЖ

ХІМІЧНІ ТА ТОКСИЧНІ РЕЧОВИНИ В ПОБУТІ (частина 2)
02-01-11, 17:41

Одержання нашої їжі тісно пов'язано з хімічними перетвореннями речовин. Сучасна хімічна наука винайшла близько 5000 добавок, які застосовується при виробництві продуктів харчування – ароматичні речовини, згущувачи, піноутворювачи, консерванти, антисептики. З незапам'ятних часів до ковбас додають нітрати. Без них вона буде сірою, непривабливою. Фенілоцтову кислоту дадають у сир для підсилення запаху. Консерванти у виробництві їжі пригнічують дію шкідливих організмів. Так, при переробці фруктів і ягід використовується  універсальний консервант –  сірчистий ангідрид ( діоксид сірки SO2). Для стерилізації консервів застосовують сорбінову кислоту, а очищення олії ведуть за допомогою лугів. При витягу олії з насіння застосовують бензин (суміш вуглеводнів різної будови). Синтетичними барвниками підфарбовують харчові продукти.

Багато десятиліть науковці ведуть розробку синтетичної їжі. Наприкінці другої світової війни німецькі хіміки одержали з вугілля, води і повітря замінник вершкової олії. За зовнішнім виглядом, за запахом та за смаком вона була схожа на звичайну олію, яка зовсім не псувалася. Але виявилась шкідливою. Справа в тім, що одержати зовсім чисті вихідні речовини — жирні кислоти — не вдалося. Звідси і виникла небезпека застосування таких недосконалих продуктів.

Але зараз із штучних амінокислот отримані вже перші зразки синтетичної їжі.

Наприклад, із синтетичного білка виготовляють штучне м'ясо. Білок роздрібнюють у розчиннику і для формування ниток під тиском пропускають через багатоканальний мундштук. Тонкі волокна, що утворилися, опускають у спеціальний розчин, в якому відбувається коагуляція, згортання. Потім продукт змішують із тваринним чи рослинним жиром, додають йому потрібний смак і колір. І, нарешті, використовуючи яєчний білок, волокна при підвищеній температурі з'єднують у грудку. При цьому одержують не сиру, а уже зварену «яловичину», «свинину», «птаха» і навіть «рибу». Штучне м'ясо можна різати, сушити, консервувати.

Аналогічним способом виготовляють штучні макарони, сири. Дріжджі, отримані мікробіологічним шляхом з вуглеводнів нафти, вже випробувані при випічці хліба і виробництві сосисок. Створені синтетичні рисові та гречані крупи. Вони містять білка в три рази більше природних круп.

Шлях синтетичній їжі відкритий, але її вплив на організм людей і тварин ще досконало не вивчений.

Не є секретом те, що чим більше в їжі, навіть природного походження, міститься домішок - тим більше вона здатна викликати алергію, захворювання печінки та нирок.

Декілька слів про "Хрумку радість” — чіпси, пластівці, сухарики, "мажори” з різним смаком, які останнім часом, як то кажуть, увійшли в моду. Особливо їх люблять діти. Такі продукти начебто й не шкідливі. Адже виготовляють їх із пшениці, кукурудзи, жита, вівса, ячменю, картоплі. Щоправда, навряд чи ними можна наїстися. Їхня харчова цінність становить 300—600 кілокалорій. Школяр віком 14—15 років витрачає впродовж доби, як підрахували вчені, майже 2500 кілокалорій. Уявіть, скільки треба щодня з ранку й до ночі хрумкотіти тими замінниками справжньої їжі, щоб компенсувати витрати енергії.

От і спеціалісти науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз, дослідивши 27 зразків цих закусок, або снеків (від англійського "снек” — закуска), попереджають: годі й розраховувати на чіпси, сухарики, пластівці тощо як на повноцінну їжу і заміняти ними сніданок чи обід. Навіть якщо на яскравій упаковці написано "чіпси з беконом”, це не означає, що у продукті є хоча б крихта бекону і взагалі тваринного жиру. Замість них — ароматизатор.

Про неякісні продукти харчування або їх підробку можна говорити багато, але порадимо головне:

-     уважно роздивляйтеся упаковку продукту харчування, чи не має вона пошкоджень, чи не закінчився граничний термін реалізації;

-     на упаковці повинні бути відомості про товар, його склад, а також відомості про виробника: адреса, телефон, нормативна документація (ТУ, ГОСТ, ДСТУ) за яким виготовляється продукція;

-     занадто низька ціна на продукцію відомої фірми може свідчити про підробку;

-    якнайменше вживайте в їжу концентрати, штучні ароматизатори, замінники бульйонів, напої  яскравого (не природного) забарвлення. Харчова їх цінність – мізерна, а вміст хімічних домішок – вражає.

Хімія в аптечці

        Нездужання підкрадається непомітно, а хвороба чи травма підстерігають зненацька. На той випадок, коли буде потрібно надати першу допомогу, треба мати в домашній аптечці найнеобхідніші перев'язні засоби і ліки. Але домашню аптечку створюють не для самолікування. Її призначення – перша допомога до прибуття лікаря.

У домашній аптечці слід мати наступні засоби:

  •   Валідол, валокордин чи корвалол, валеріанові краплі – заспокійливі при серцебитті і хвилюванні.

  •   Борна кислота, настойка йоду, перекис водню, перманганат калію (марганцівка) – антисептичні засоби.

  •   Стрептоцидова мазь, синтоміцинова мазь, спиртовий розчин прополісу – при опіках, для змазування невеликих ран і тріщин шкіри.

  •   Бесалол (салол з беладоною), фталазол, фестал, активоване вугілля – болезаспокійливі і дезинфікуючі засоби при легких харчових отруєннях.

  •   Аспірин, анальгін – болезаспокійливі і жарознижуючі засоби.

  •   Иодинол, фурацилін, настойка календули – для змазування чи полоскання при хворобах носоглотки.

  •   Нафтизин чи галазолін, ментолова олія, каметон (аерозоль) – при нежиті.

  •   Гідрокарбонат натрію (питна сода) – від печії, для полоскання горла.

  •   Нашатирний спирт (розчин аміаку) – при непритомностях.

  •   Свинцева примочка (розчин ацетату свинцю у воді – свинцевий цукор), троксевазин (мазь) – при забитих місцях.

  •   Крохмаль, тальк – присипки від попрілостей.

В аптечці повинні бути ще перев'язні засоби – бинти, марля, стерильні серветки, лейкопластир (у тому числі бактерицидний), перцевий пластир, а також піпетки, термометр, грілка, клізма. Якщо в аптечці є ще і пінцет, у вас не буде проблем з видаленням скалок.

Серед ліків, даних нам самою природою, крім меду і прополісу, добре мати в будинку мінімальний набір сухих трав. М'яту, ромашку, шавлію використовують у виді відвару для полоскання горла і при зубному болі; корінь валеріани, плоди шипшини і глоду – щоб приготувати заспокійливі чаї.

Але пам’ятайте:

-    займатися самолікуванням – небезпечно;

-    не зловживайте ліками, суворо дотримуйтесь рекомендацій лікарів;

-   не використовуйте ліків за порадами друзів, навіть, якщо в них "було таке саме і це допомогло”;

-    не передавайте своїх ліків іншому (їх виписав лікар лише для вас);

-   запивайте таблетки лише кип’яченою водою (якщо лікар не рекомендував  іншого).

Категорія: МАТЕРІАЛИ, ЩО МОЖУТЬ ЗНАДОБИТИСЯ ДЛЯ ОБЖ | Додав: alisa
Переглядів: 1312 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Меню сайту

ГОДИННИК


КАЛЕНДАР

Міні-чат

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[Гость ]

Категорії розділу
МАТЕРІАЛИ, ЩО МОЖУТЬ ЗНАДОБИТИСЯ ДЛЯ ОБЖ [4]
ВИХОВНІ ГОДИНИ [4]
РОЗРОБКИ ВЧИТЕЛІВ [25]
РІЗНЕ [10]

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

КОРИСНИЙ СОФТ

ЗАКЛАДКИ

Наше опитування
ВИ ЗАВІТАЛИ НА НАШ САЙТ ЩОБ...
Всього відповідей: 146

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz